Premiul Nobel pentru Fizică din 2009 - Blogul Sf.Sisoe
Blogul Sf.Sisoe: Premiul Nobel pentru Fizică din 2009

Premiul Nobel pentru Fizică din 2009

>> marți, 6 octombrie 2009

Charles Kao, Willard Boyle şi George Smith împart premiul de 1,4 milioane de dolari acordat de Comitetul Nobel pentu fizică. “Au contribuit cu multe inovaţii practice în viaţa de zi cu zi şi au creat instrumente noi pentru explorarea ştiinţifică”, au fost primele cuvinte ale reprezentanţilor care au anunţat live, printr-o conferinţă de presă transmisă în direct pe Internet de la Academia Regală Suedeză de Ştiinţă.

Cercetătorul britanic de origine chineză Charles Kao a primit jumătate din premiu pentru rezultatele sale în dezvoltarea cablurilor de fibră optică prin intermediul cărora informaţia (care poate fi tradusă printr-un simplu apel telefonic sau un email) este transmisă de la distanţă.

Boyle şi Smith, doi oameni de ştiinţă americani care au lucrat în Bell Laboratories din Murray Hill, au fost recompensaţi cu cealaltă jumătate a premiului pentru inventarea primei tehnologii de înregistrare de imagini cu ajutorul unui senzor digital (CCD), care stă la baza tuturor camerelor foto digitale.

Este interesantă orientarea Academiei Regale Suedeze de Ştiinţă de a conferi Premiul Nobel pentru Fizică din acest an unor cercetători care au excelat în fizica aplicată în tehnologia modernă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © Free Blogger Templates Wild Birds by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP