Barack Obama, câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 2009 - Blogul Sf.Sisoe
Blogul Sf.Sisoe: Barack Obama, câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 2009

Barack Obama, câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 2009

>> vineri, 9 octombrie 2009

După cum anunţă site-ul NobelPrize.com, câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 2009 este preşedintele SUA, Barack Obama, "pentru extraordinarele sale eforturi pentru întărirea diplomaţiei internaţionale şi a cooperării între popoare".

Fotografia alăturată este cea prezentată pe site-ul Comitetului Nobel.

Fiul unui kenyan, Barack Hussein Obama, Sr. şi al unei americane, Ann Dunham Stanley, Obama a petrecut o mare parte a copilăriei în Honolulu, Hawaii. De la şase până la zece ani a trăit în Jakarta, împreună cu mama lui şi cu tatăl vitreg, indonezian. Absolvent al Universităţii Columbia şi al Facultăţii de Drept de la Harvard, înainte de a candida pentru intrarea în administraţia publică şi de a deveni membru al Senatului statului Illinois între 1997 şi 2004, Obama a lucrat ca mobilizator comunitar, docent universitar şi ca avocat specializat în apărarea drepturilor civile. După o încercare nereuşită de a obţine un loc în Camera Reprezentanţilor a S.U.A. în anul 2000, în 2003 Obama şi-a anunţat participarea la campania electorală pentru Senatul S.U.A.. Un an mai târziu, când era încă membru al Senatului din Illinois, Obama a ţinut discursul principal la Convenţia Naţională Democrată din 2004. În noiembrie 2004 Obama a fost ales ca senator al Statelor Unite, cu o majoritate de 70% din voturi. În calitate de membru al opoziţiei democrate în al 109-lea Congres al Statelor Unite, Obama a susţinut o serie de legi bipartizane care urmăreau controlul armelor convenţionale şi creşterea responsabilizării administraţiei în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor publice. În aceeaşi perioadă a întreprins vizite oficiale în Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa. În Congresul actual, al 110-lea, a sprijinit legislaţia referitoare la lobbying şi frauda electorală, schimbarea climatică, terorismul nuclear şi la sprijinul care trebuie să fie acordat personalului militar întors acasă. Din februarie 2007, dată la care a anunţat începerea campaniei sale prezidenţiale, Obama include printre obiectivele sale prioritare terminarea războiului din Irak menţinând în acelaşi timp o politică de aparăre solidă, creşterea independenţei energetice şi asigurarea asistenţei medicale universale. Căsătorit din 1992, are două fiice. Este autorul a două cărţi de mare succes: Dreams from My Father, o carte de memorii, şi The Audacity of Hope, un comentariu personal asupra politicii Statelor Unite.

Actualizare
Decizia Comitetului Nobel de îi atribui Premiul Nobel pentru Pace lui Barack Obama a suscitat comentarii aprinse în presa americană de astăzi. Cum 1 februarie este data limită de înaintare a propunerilor către Comitetul Nobel, iar Barack Obama a fost investit la 20 ianuarie 2009, presa se întreabă ce a făcut acesta extraordinar pentru pace în 12 zile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © Free Blogger Templates Wild Birds by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP