Etica transplantului pusă la îndoială: cazul Victor Socaciu - Blogul Sf.Sisoe
Blogul Sf.Sisoe: Etica transplantului pusă la îndoială: cazul Victor Socaciu

Etica transplantului pusă la îndoială: cazul Victor Socaciu

>> duminică, 20 septembrie 2009

Zilele trecute, presa a anunţat că artistul Victor Socaciu a fost supus unui transplant de rinichi, la clinica profesorului Mihai Lucan din Cluj, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal. I-au fost transplantaţi cei doi rinichi prelevaţi de la o fetiţă de 10 ani din Târgu Mureş, aflată în moarte cerebrală. Victor Socaciu se afla pe lista de aşteptare pentru transplant de două luni, iar în ultimele două săptămâni făcea dializă. Reprezentanţii clinicii au pretins că Victor Socaciu avea cel mai mare grad de compatibilitate cu donatoarea, conform Mediafax.

Am enunţat până aici ştirile, ca să vedem de unde pot apare problemele de etică. În practica transplanturilor renale, în general, rinichii prelevaţi de la copii se transplantează tot copiilor. Astfel, viaţa fetiţei în moarte cerebrală putea salva vieţile altor doi copii, ştiut fiind că, de regulă, se transplantează câte un singur rinichi, acesta având capacitate suficientă pentru îndeplinirea funcţiei renale. Profesorul Lucan afirma că operaţia a fost o premieră, prin transplantarea simultană a doi rinichi, dar tot el explică faptul că un singur rinichi ar fi fost insuficient pentru o persoană adultă.

Faptul că Victor Socaciu se afla de doar două luni pe lista de aşteptare pentru transplant înseamnă că avea o vechime neuzual de mică. În general, cei de pe această listă aşteaptă cu anii până ajung să facă transplant, dacă ajung să-l facă. Din cauza lipsei donatorilor vii sau decedaţi, mulţi dintre cei de pe lista de aşteptare mor fără să facă transplantul. În România, există circa 8.000 de persoane dializate. Este greu de crezut ca, după numai două luni de aşteptare, Victor Socaciu să fi avut un asemenea noroc, dacă nu cumva norocul a fost ajutat.

Dializa este o procedură medicală prin care se asigură suplinirea funcţiei renale prin "filtrarea" sângelui. Deşi procedeul constituie o speranţă pentru bolnavii cu insuficienţă renală, el nu reuşeşte să suplinească funcţia renală decât în proporţie de maximum 10%. În consecinţă, bolnavii de insuficienţă renală care doresc să scape de prelungile şedinţe de dializă (4-5 ore la fiecare două zile în cazul în care funcţia renală este total compromisă) se înscriu pe listele de aşteptare pentru transplant renal.

Să fie oare important faptul că Victor Socaciu este deputat PSD+PC, ales în colegiul uninominal nr.4 Mureş şi vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor?

Menţionez că îl apreciez pe Victor Socaciu ca artist, i-am ascultat muzica, nu am nici pe departe ceva personal cu el, dar există suspiciuni în legătură cu rapiditatea cu care a reuşit să fie supus operaţiei de transplant renal.

2 comentarii:

Anonim 30 octombrie 2009 la 00:23  

suspiciunile sa vi le exprimati dupa prima sedinta de dializa

Sf.Sisoe 30 octombrie 2009 la 17:21  

Dacă faceţi această afirmaţie, înseamnă că nu aţi înţeles esenţa mesajului meu. Transplantul despre care vorbesc, în care se pare că norocul a fost "ajutat", îi obligă pe alţii, în continuare, să facă dializă.

Trimiteți un comentariu

  © Free Blogger Templates Wild Birds by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP