Leonardo da Vinci exhumat ca să se afle dacă Mona Lisa este un portret deghizat - Blogul Sf.Sisoe
Blogul Sf.Sisoe: Leonardo da Vinci exhumat ca să se afle dacă Mona Lisa este un portret deghizat

Leonardo da Vinci exhumat ca să se afle dacă Mona Lisa este un portret deghizat

>> luni, 25 ianuarie 2010

Aflu dintr-un articol din Telegraph.co.uk că rămăşiţele pământeşti ale lui Leonardo da Vinci vor fi deshumate în scopul reconstruirii chipului artistului, pentru a afla dacă faimoasa sa operă Mona Lisa (La Gioconda) este sau nu un autoportret deghizat.

Cercetători şi istorici din cadrul Comisiei Naţionale pentru Moştenirea Culturală au solicitat deschiderea mormântului lui da Vinci de la Castelul Amboise din Loire. Antropologul Giorgio Gruppioni şi-a exprimat speranţa că proiectul va face lumină în cazul celui mai cunoscut portret al pictorului renascentist. Silvano Vincenti, şeful echipei de cercetători, a declarat că primul pas va fi acela de confirmare a faptului că rămăşiţele sunt cu adevărat cele ale lui Leonardo da Vinci. Savanţii vor folosi datări cu carbon radioactiv şi vor compara mostre de ADN din oase şi dinţi cu cele ale descendenţilor de sex masculin din Bologna.

Dincolo de curiozitatea omenească şi profesională a demersului, mă întreb ce anume ar aduce o concluzie sau alta din această cercetare. Dacă, într-adevăr, Mona Lisa este un autportret deghizat al lui da Vinci, se vor naşte tone de comentarii, ipoteze şi concluzii pe marginea subiectului. Dar întreprinderea nu este altceva decât o profanare de morminte deghizată în cercetare ştiinţifică.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © Free Blogger Templates Wild Birds by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP