Vuvuzela - inventată de o biserică evanghelică sud-africană - Blogul Sf.Sisoe
Blogul Sf.Sisoe: Vuvuzela - inventată de o biserică evanghelică sud-africană

Vuvuzela - inventată de o biserică evanghelică sud-africană

>> marți, 22 iunie 2010


Celebra vuvuzela, care ne vuieşte în urechi când ne uităm la meciurile Campinatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud, este un instrument cu lungimea de 65 cm şi greutaea de 120 g. Iată că popularul instrument a ajuns să işte dispute privind paternitatea.

De curând, o biserică evanghelică sud-africană a ajuns la un acord cu producătorul oficial al vuvuzelelor pentru a fi recunoscută ca inventatoarea trompetei adoptate de fani la Cupa Mondială din Africa de Sud, au anunţat, astăzi, cele două părţi, citate de Mediafax.

"Noi suntem acum inventatorii oficiali ai vuvuzelei. Acum vom lucra împreună. Astăzi, principala noastră preocupare este de închide fabricile ilegale şi uzinele din China care produc la un preţ foarte scăzut. Este vorba de un instrument sud-african şi producţia lui a scăpat de sub control", a declarat Enoch Mthembu, purtător de cuvânt al bisericii de la Inanda, în apropiere de Durban.

Neil van Schalkwyk, patronul companiei Masincedane Sport, care produce de un deceniu versiunea din plastic a vuvuzelei, a confirmat existenţa unui acord, dar a refuzat să dezvăluie conţinutul acestuia.

Amestecând creştinismul cu tradiţiile zulu, biserica evanghelică creată în 1910 se laudă cu patru milioane de adepţi, iar fondatorul său Isaiah Shembe este perceput ca un Messia african.

Potrivit purtătorului de cuvânt al bisericii, instrumentul a fost inventat la începutul secolului de Isaiah Shembe.

În anii 80, suporterii echipei de fotbal Amazulu din Durban au adoptat trompeta, preluată apoi de fanii Kaizer Chiefs, una dintre marile formaţii din Soweto.

Neil van Schalkwyk, a lansat noua vuvuzela, care se poate demonta în trei bucăţi şi care este mai silenţioasă decât precedentele modele. Modelul silenţios produce doar 121 decibeli, în timp ce variantele gălăgioase scot 135 de decibeli.

Deşi admite că trompeta sa a îmbolnăvit de nervi şi a spart timpane, Neil van Schalkwyk şi-a apărat cu ardoare produsul.

"În Africa de Sudm, se vorbesc 11 limbi, aşa că, pe stadioane, nu pot fi cântate aceleaşi cântece. Vuvuzela reprezintă într-un fel o limbă pe care toată lumea o înţelege. Regret că unii oameni şi-au pierdut somnul din cauza vuvuzelei, dar cred că lumea simpatizează trompeta pentru că am văzut oameni care se plâng de gălăgia pe care o face vuvuzela, dar şi-au pus în bagaje două-trei trompete", a spus van Schalkwyk.

În ultima vreme, companii chinezeşti au inundat piaţa cu peste 1 milion de bucăţi din popularul instrument. Preţul de vânzare en gros este de circa 0,10 $, dar pe piaţă se vinde de cel puţin zece ori mai scump.

Mai multe detalii despre vuvuzela, găsiţi în site-ul vuvuzelas.com.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © Free Blogger Templates Wild Birds by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP