Daune de 10.000 € pentru publicarea datelor personale pe un site - Blogul Sf.Sisoe
Blogul Sf.Sisoe: Daune de 10.000 € pentru publicarea datelor personale pe un site

Daune de 10.000 € pentru publicarea datelor personale pe un site

>> vineri, 19 februarie 2010

Aflu de pe site-ul Adevărul o ştire interesantă, preluată şi de Bogdan Manolea pe blogul său: Tribunalul Bucureşti a hotărât luni ca primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, să-i plătească daune morale în valoare de 10.000 € unui bucureştean bolnav de SIDA, ale cărui date personale, numele, adresa şi CNP-ul, au fost publicate pe site-ul primăriei. Totul a început în luna martie 2008, când pe site-ul Primăriei Sectorului 1 au fost afişate numele, adresele şi CNP-urile a 300 de persoane cu diferite tipuri de handicap, dintre care 5 bolnave de SIDA.

În acest caz, au fost încălcate cel puţin 3 legi:

1. Codul Penal prevede la art.19 că "divulgarea, fără drept, a unor date, de către acela căruia i-au fost încredinţate, sau de care a luat cunostinţă în virtutea profesiei ori a funcţiei, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă".

2. Legea nr.584 din 29 octombrie 2002 prevede în art.8: "Păstrarea confidenţialităţii datelor privind persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA este obligatorie pentru: a) angajaţii reţelei sanitare; b) angajatorii acestor persoane; c) funcţionarii publici care au acces la aceste date".

3. Legea nr. 46 din 21.01.2003, privind drepturile pacientului, Cap. I, prevede la art.22 că "informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă acordul sau legea o cere în mod expres".

Este un precedent foarte important pentru justiţia din România în ceea ce priveşte cazurile de divulgare a datelor personale. Mai ales că acest lucru s-a produs pe Internet. Desigur, evocare numelui primarului Chiliman nu este relevantă în acest caz, dar redactorii de la Adevărul au vrut să dea greutate ştirii asociind-o cu numele unui personaj politic cunoscut.

Dincolo de această tuşă de senzaţionalism, cazul este important şi trebuie să dea de gândit celor care manipulează neglijent datele persoanelor. Şi, în egală măsură, trebuie să responsabilizeze pe administratorii de site-uri de orice fel faţă de asemenea posibilităţi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © Free Blogger Templates Wild Birds by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP