Inscripţia "Arbeit Macht Frei" de la Auschwitz a fost furată - Blogul Sf.Sisoe
Blogul Sf.Sisoe: Inscripţia "Arbeit Macht Frei" de la Auschwitz a fost furată

Inscripţia "Arbeit Macht Frei" de la Auschwitz a fost furată

>> vineri, 18 decembrie 2009

Celebra inscripţie "Arbeit Macht Frei" ("Munca te eliberează") de la fostul lagăr de la Auschwitz a fost furată în cursul acestei dimineţi, între orele 3.30 şi 5. Furtul a fost observat de către unul dintre paznici, după cum relatează poliţia din Oświęcim, Polonia (actuala denumire a localităţii), citată de Gazeta Wyborcza. Sloganul "Munca te eliberează" era folosit la intrarea şi în alte lagăre de concentrare naziste, precum Dachau şi Sachensenhausen, dar cel cu litere sinuoase al Auschwitzului, în ale cărui camere de gazare au fost omorâţi în jur de un milion de evrei şi ţigani, este cel mai cunoscut.

Actualmente, lagărul de la Auschwitz, devenit muzeu, are anual mai bine de un milion de vizitatori, însă barăcile, camerele de gazare şi alte anexe sunt într-o stare proastă, autorităţile poloneze străduindu-se să găsească surse de finanţare pentru demararea lucrărilor de conservare. Germania a promis că va dona 60 de milioane de euro unei fundaţii care să se ocupe pe termen lung de lucrările de restaurare, însă această sumă reprezintă doar jumătate din cea de care autorităţile poloneze spun că ar putea acoperi cheltuielile.

Inscripţia a fost înlocuită cu o copie, care a fost folosită când inscripţia originală a fost la reparaţii.

Actualizare 21 decembrie 2009: Inscripţia din fier forjat a fost găsită. Hoţii au tăiat-o în trei bucăţi, aşa că trebuie reconstituită.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © Free Blogger Templates Wild Birds by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP